Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ CVIČIT

PROČ CVIČIT?

dsc_0528.jpgdsc_0528.jpg

Jednoduchá otázka, na kterou existuje mnoho odpovědí. Například u každé věkové skupiny je jiný důvod proč cvičit.

  • Děti do tří let
    Cvičení pomáhá u dítěte podporovat rozvoj nejzákladnějších pohybových návyků, podporu koordinace celého těla a rovnováhy.  Rozvíjí lezení, chůzi a překonávání menších překážek.

  • Předškolní děti a mladší žáci (první stupeň základní školy)
    Klíčový věk rozvoje pokročilejší motoriky a všestranných tělesných dovedností. Dobře rozvinutá motorika a koordinace pohybu těla je například i významná prevence proti úrazům nejen v dětství, ale i po celý zbytek dospělého života.
    Cvičení všestrannosti, které je zaměřeno všeobecnou motoriku a dovednosti, je pravděpodobně nejvhodnější pro tuto věkovou kategorii. Naopak provozování pouze jednostranných sportů v tomto věku může být dlouhodobě kontraproduktivní, pokud nejsou patřičně kompenzovány jinými cvičeními.

     
  • Starší žáci (druhý stupeň základní školy)
    Udržet atraktivitu cvičení všestrannosti je u starších dětí čím dál obtížnější. Do hodin tréninku jsou zařazovány míčové i jiné hry, více cvičení na nářadí a základy gymnastiky. Cílem je rozvíjet všestranné fyzické aktivity, herní dovednosti, zdatnost a sílu.

     
  • Junioři a dospělí
    Všestranná pohybová průprava pomáhá zachovat přirozenou pohyblivost a správné držení těla , budovat silné, pevné a správně tvarované tělo a celkově „být fit“.  Tělo udržované cvičením má lepší imunitu a zdravý srdečně-cévní systém. Pravidelné cvičení oddálí stárnutí a udrží tělo déle ve formě.

     
  • Starší dospělí a senioři
    S přibývajícím věkem rozhodně nelze končit s pohybem! Právě v tomto věku je třeba být pravidelně aktivní. Cvičení v pokročilejším věku je zaměřené na lehčí posilování, protahovací cviky a cvičení na rovnováhu. Posilování provádíme pro udržení tělesné síly a kompenzaci úbytku svalové hmoty. Protahování pomáhá udržení či obnovení pohyblivosti kloubů, vazů a šlach.

Aktivní život pozitivně přispívá ke zdravému fungování těla i mysli.